Ensimmaista kertaa koko loman aikana ei tarvinnut herata kukon laulun aikaan, vaan saatiin nukkua ihan rauhassa. Vaikka meidan guesta house on jo parhaan vuotensa nahnyt, ja ikkunan alla vilisee vilkas katu, niin nukuin ehka parhaat unet koko matkan aikana.

Tama maa on mielenkiintoinen sekoitus rikasta ja koyhaa, vanhaa ja uutta, modernia ja antiikkia. Kaiken kurjuuden ja roskan keskelta saatta akkia nousta kultaa kimaltava upo uusi rakennus ja seuraavalla tontilla nukkuu joku roskakasan vieressa. Toisaalta olen jarkyttynyt ihmisten koyhyydesta ja kurjuudesta, toisaalta ihailen sita perheiden sisaista huolenpitoa mita taalla nakee joka puolla.

Tana aamuna kun istuttiin aamiaisella niin katselin sama, kuinka guest housen omistajarouva istui viereisessa poydassa ja piteli sylissaan (todennakoisesti) lapsenlastaan. Hanen vieressaan oli viela vanhempi rouva ja nuorempi tytto eli todennakoisesti siina istui nelja sukupolvea naisia viettamassa aamua yhdessa ja pitamassa huolta kaikken nuorimmasta. Melko harvinainen naky nykypaivana suomessa mutta taalla se tuntuu olevan luonnollinen osa arkea.

Tanaan kaytiin katsomaassa Pol Poltin aikaista vankilaa, joka tunntaan nimella S-21. Pol potin aikana entinen koulu muutettiin vankilaksi, jossa kidutettiin ihmisia ja pidettiin vankina kaikkein koulutetuimpia kansalaisia. Nykyisin paikalla on museo, jossa on viela jaljella vankien sankyja ja selleja seka kidutusvalineita, ja naytilla on myos valokuvia vangeista. iKokonaisuudessaan kamala paikka. Tuntuu kasittamattomalta, miten niin kauheita asioita on voinut tapahtua niin lahihistoriassa. Paikka on ehdottomasti tutustumisen arvoinen, jos ei muuta niin muistutuksena siita, miten kasittamattoman julma ihminen voi olla. Tallaista historiaa ei saa unohtaa.

Kaytiin ostamassa tanaan bussiliput Sihanoukvilleen. Bussi lahtee aamuulla kasilta ja matkan pitaisi kestaa noin 4 tuntia. Liput maksoivat 6 dollaria per nuppi. Nyt ei muuta kun peukut pystyyn, etta aurinko paistaa taas huomenna, tanaan on ollut vahan pilvista. Eilen ei satanut ollenkaan, muina paivina on tullut muutama kuuro. Lampoa on riittanyt joka paiva varmasti reilusti yli 30 astetta.

Heippa hei talta eraa!

J & T