Tultiin eilen tanne Kambodsan valkoisille hiekkarannoille ja sain vihdoin tehda sen mita olen niin kauan jo odottanut, eli tyontaa varpaat valkoiseen hiekkaan. :) Ranta on ihan jees, mutta kun on nahnyt Thaimaan vastaavat hiekkarannat niin kylla tama on aika erilaista siihen verrattuna. Joka puolella on isoja roskakasoja ja kaikki on vahan nuhjuista. Jotenkin on saali katsella tallaista.

Minua ei niinkaan hairitse tama saasta sinaansa, vaan se valinpitamattomyys mita ihmisilla taalla on. Kaikki roskat vaan dumpataan jonnekin kadunvarteen ja siina ne sitten kokottaa. Taalla olisi ihan hyvat puitteet ja hienot maisemat saada tehtya tasta vaikka kuinka upea ranta, mutta ketaan ei kai vaan kiinnosta tarpeeksi.

Taallakin on joka puolella kerjalaisia, ja rannalla suorastaa kuhisee lapsia (noin 5-7 vuotiaita) kaupittelemassa itsetehtyja koruja ja hiuspantoja. Vahan vanhemmat lapset (10-->) tarjoavat manikyyria, pedikyyria tai hierontaa. Oma moraalikasitys, ja kasitys oikeasta ja vaarasta, on joutunut kylla monta kertaa koetukselle kun naiden lasten toimia seuraa ja heidan kanssan juttelee.

Tein eilen jotain semmosta, mita en koskaan olisi voinut itsestani uskoa, eli ostin lapsen tekeman korun. (Toisaalta, olen saattanut tehda niin tietamattani ties kuin monta kertaa suomessakin.) Perustelin ratkaisuni kuitenkin silla, etta lapsi ainakin vaitti kayvansa koulua puolipaivaisesti, joten ajattelin, etta ehka han saisi vahan rahaa kouluun kun ostan korun hanelta. Taalla kun ei koulukaan ihan ilmaista ole. Toisaalta tiedan, etta on aika naiivia ajatella nain, koska rahat saattavat hyvinkin menna ihan kenelle tahansa, mutta pakkohan sita johonkin on uskoa.

Taalla on myos joka puolella isoja mainoksia lapsiin kohdistuvaan seksuaalista hyvaksikayttoa vastaan. Mita ilmeisemmin se on siis melkoisen suuri ongelma taalla. Taytyy vaan toivoa, etta nayttavat mainokset tehoavat ja etta ihmiset kiinnittaisivat oikeasti huomioita tallaisiin asioihin taalla matkustaessaan. Paras  tahan astisista oli mainos, jossa luki "no matter who you are, where you're from... one size fits all" ja kuvassa oli kasiraudat.

On tama siis melkoinen maa, kaikesta huolimatta. Tahan asti matka on ollut hieno kokemus ja onneksi ollaan vasta matkan alussa. Vietetaan ainakin muutama paiva taalla Sihanoukvillessa ja sitten taas katsotaan, minne suunnistetaan.

Heipparallaa!

PS: Iska huom! Kaikki hyvin, kuten saatoit toivottavasti tuosta ylempaa lukea. En jaksa vastata kannykalla kun tama on halvempaa. Latelle terkkuja. Ja muille myos.